صفحه 1
استاندارد

برای مدیران : استعفای عاطفی – آفت رشد کسب و کارها

با توجه به وضعیت بازارها و کاهش فرصت‌های شغلی در برخی از اصناف، به نظر میاد استعفای عاطفی در میان کارکنان بیشتر رواج پیدا کند. امید هست که کارفرمایان محترم توجه بیشتری به روحیه افراد تیم داشته باشند. باید پذیرفت حس ارزشمند بودن چیزیست که بیشتر افراد را به تکاپو وا می دارد.
دادن کارت های تبریک، کیک و عکس و بادکنک و … که الان توی شرکت ها ترند شده است شادابی افراد را بالا می برد، اما اگر بخواهیم فقط با این ابزارها ارزشمندی آنها را بهشان نشان بدهیم، عمر این حس خوب هم در افراد به اندازه عمر همان بادکنک ها خواهد بود.

#نیروی_انسانی ارزشمندترین #سرمایه یک سازمان است.

این یک شعار نیست؛ این یک حقیقت است!

استاندارد

رایانش ابری و وب – آیا این دو یکی هستند؟

با توجه به اینکه بسیاری از خدمات ارائه شده در رایانش ابری از طریق وب به دست ما می رسند، ممکن است این سوال در ذهن به وجود آید که “آیا رایانش ابری و وب یکی هستند؟”، “تفاوت این دو چیست؟ (نمونه پرسش کاربران)” و در واقع برای برخی نیز این شبهه ایجاد شده است که “این رایانش ابری همان وب است، اسمش را عوض کرده اند!”. البته این حق ما کاربران است که در این دنیای تجاری شلوغ و پیچیده برای استفاده از هر چیز ابتدا با احتیاط و بررسی بیشتری پیش برویم. از این رو در این مقاله کوتاه از دیدگاه خودم سعی کردم به یک مقایسه کوچک بین این دو مقوله بپردازم. آنچه که وب و رایانش ابری را از متمایز می کند، در واقع چیزی بیش از خصوصیتها و کاربرد آنهاست. در واقع ماهیت متفاوت این دو مفهوم است که در درجه اول آنها را از هم متمایز می نماید. آنچه از تعاریف رایج بر می آید، World Wide Web و یا به اصطلاح مرسوم وب یک سیستم از نوع اطلاعاتی است که ابتدا در فضای اینترنت به وجود آمد. امکان ارائه اسناد و برقراری ارتباط (لینک) به وسیله ابرمتن (Hyper Text) و امکان جستجو میان اسناد از جمله قابلیت های وب است. این توانایی ها به علاوه امکان مشاهده محتواها به صورت مستقل و بدون وابستگی به ماشین مبدا باعث شد گستره کاربرد وب از وسیله ای برای تبادل اسناد در اینترنت پا فراتر بگذارد و جای خود را در پنل های مدیریتی، نرم افزارهای سازمانی و … حتی در سرویس هایی با گستره شبکه های محلی نیز باز کند. همین قابلیت هاست که باعث شد استفاده از سرویس های وب به عنوان ابزاری مناسب برای ارتباط با کاربر و حتی ارائه برخی سرویس های نرم افزاری در رایانش ابری نیز مورد توجه قرار بگیرد و تقریبا به صورت یک استاندارد (شاید نانوشته!) درآید. امّا تعاریف و خصیصه های رایانش ابری (http://wiki.occc.ir/index.php?title=Cloud_Computing) مفهومی را می رساند که برداشت از آن حس حضور “یک صنعت” و یا “مدل ارائه سرویس” جدید را به ما می دهد. خصوصیت هایی که برای آن مطرح می شود از جمله دسترسی به حسب نیاز، هر آنچه مصرف می کنید بپردازید (و دیگر خصیصه ها که برخی را سازمان ملی استانداردها و تکنولوژی آمریکا ارائه کرده و در لینک فوق نیز قابل مطالعه است) نیز مبین این موضوع است که ماهیت رایانش ابری با یک سرویس مانند وب تفاوت دارد. به طور خلاصه: وب یک سرویس و رایانش ابری یک مدل ارائه سرویس (یک صنعت) است. این دو یکی نیستند امّا در تضاد یکدیگر نیز نمی باشند. رایانش ابری می تواند برای ارائه سرویس های هاستیگ و … در وب به کار رود و وب هم می تواند در رایانش ابری به عنوان واسط کاربری استفاده شود.

استاندارد

تعریف تأمین منابع در رایانش ابری چیست؟

از آنجایی که بحث تأمین منابع در رایانش ابری بسیار مورد سوال قرار میگیرد، تصمیم گرفتم تا توضیحات مختصری از آن که به نظرم میرسد را در ویکی جامعه آزاد رایانش ابری قرار بدهم تا هم مورد استفاده قرار بگیرد و هم دیگران در تکمیل آن همکاری داشته باشند، برای مشاهده توضیح لطفا سری به اینجا بزنید.

استاندارد

A Wiki in OCCC has been started – اولین ویکی تخصصی رایانش ابری راه اندازی شد

A wiki site has been started in OCCC (Open Comunity of Cloud Computing): http://wiki.occc.ir

This is a Persian (Farsi) wiki site about cloud computing. It’s a while that this wiki is working and we hope all people can use this wiki as a reader and a writer for spreading the knowledge beyond the all.

یک سایت ویکی در OCCC (جامعه آزاد رایانش ابری ایران) راه اندازی شده است: http://wiki.occc.ir

این یک سایت ویکی فارسی (پارسی) تخصصی در حوزه رایانش ابری است. مدتی است که این ویکی کار می کند و امیدواریم همه مردم بتوانند در این ویکی چه به عنوان خواننده و چه به عنوان نویسنده برای گسترش دانش مشارکت نمایند.

استاندارد

رایانش ابری

رایانش ابری مدلی جدید برای ارائه سرویس ها و منابع رایانشی به عنوان یهک سرویس عمومی است . سرویس ها در رایانش ابری در سه مدل (سطح) ارائه می شود:

1- نرم افزار به عنوان سرویس (SaaS)

2-سکو (پلتفرم) به عنوان سرویس (PaaS)

3-زیرساخت به عنوان سرویس (IaaS)

هدف از ایجاد و به کارگیری رایانش ابری استفاده بهینه تر از منابع، سهولت استفاده از منابع و تسریع راه اندازی سرویس ها به وسیله آنها (علی الخصوص برای بنگاه های تازه تاسیس)، کاهش هزینه ها، بالابردن دسترسی پذیری و در کنار همه این ها کاهش هزینه ها (به وسیله ایجاد امکان استفاده از خدمات عمومی رایانشی به جای خرید منابع اختصاصی، کاهش مصرف انرژی و…) است.